Oplevering de Orchidee in Hilversum

Op 3 december 2020 is het monument de Orchidee in Hilversum officieel opgeleverd aan Dudok Wonen. Het gemeentelijk ziekenhuis is gerenoveerd, verduurzaamd en gerevitaliseerd mét behoud van originele stijlkenmerken. Ook is een deel gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In totaal zijn er 30 sociale huurappartementen gerealiseerd.

De Orchidee is sinds 2010 een officieel monument. Het behouden van de originele stijlkenmerken was tijdens de werkzaamheden dan ook belangrijk. Daarnaast is een later aangebouwd deel van het pand gesloopt en vervangen door een klein nieuwbouwcomplex met studio’s. Duurzaamheid speelde ook een grote rol binnen het project: de Orchidee is volledig gasloos, iedere woning heeft een warmtepomp, op het nieuwbouwgedeelte liggen zonnepanelen en alle woningen hebben energielabel A++.

De combinatie van een hoge duurzaamheidsdoelstelling en een gerenoveerd gemeentelijk monument maakt dit project bijzonder. Wethouder Bas Heller: ‘De Orchidee is een van de eerste duurzaam gerenoveerde monumenten in Hilversum dat van het gas af is.’

Vier gebouwen met verschillende type woningen

De Orchidee bestaat nu uit vier gebouwen. Op die manier kan de woningcorporatie verschillende behoeften bedienen. ‘We gaan tweekamerappartementen, grondgebonden tweekamerwoningen en studio’s verhuren. Een aantal woningen heeft een frans balkon en een aantal woningen heeft een kleine tuin. Ook verhuren we zes tweekamerappartementen aan een maatschappelijke instelling voor begeleid wonen’, vertelt Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen.

Expositie bij Vonk in de Wijk

Bij initiatief Vonk in de Wijk in de oude Philipswinkel in Hilversum (Larenseweg 139) presenteert Dudok Wonen binnenkort een expositie over het project en duurzaamheid. Hier levert Aalberts ook een bijdrage voor. De officiële data zijn afhankelijk van de maatregelen vanuit het RIVM. Zodra er meer bekend is, wordt dit gepubliceerd op www.vonkindewijk.nl.

De Orchidee in beeld

Benieuwd naar het eindresultaat van de Orchidee? Bekijk dan de video!

Share this

Contact