Verduurzaming Bloemenbuurt afgerond

Door de renovatiewerkzaamheden hebben de gemeentelijke- en rijksmonumentale woningen in de Hilversumse wijk gemiddeld het hoogste energielabel gehaald. Een intensieve samenwerking tussen bewoners, de Alliantie gemeente Hilversum en Aalberts komt hiermee tot een eind.

Flinke onderhoudsbeurt

Na een uitgebreide voorbereiding en 2 jaar hard werken is het dan zover, de renovatiewerkzaamheden in de Bloemenbuurt zijn afgerond. De 208 woningen van de Alliantie hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad. In samenspraak met de gemeente Hilversum, afdeling monumenten, is de oorspronkelijke uitstraling van de Gemeentelijke monumenten (gebouwd 1920-1921 in interbellum bouwstijl) teruggehaald en is de uitstraling van de Rijksmonumenten (gebouwd 1911-1912 in eclectische bouwstijl) verder versterkt.

Energielabel A

En het allerbelangrijkste, alle woningen zijn geïsoleerd en hebben gemiddeld een energielabel A gekregen. Met de aangebrachte isolatie neemt het wooncomfort toe en bespaart de bewoner op gasverbruik, waardoor de energierekening daalt. Bij de werkzaamheden is al vooruitgekeken naar de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050 waarmee de monumenten bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van bewoners. Er is veel van hen gevraagd, in het bijzonder omdat de bovenverdieping alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd kon worden om recht te doen aan het monumentale karakter van de buitenzijde.

Bart Heller, wethouder van gemeente Hilversum; “Dit project in de Bloemenbuurt bewijst het maar weer: verduurzamen en renovatie van monumentale panden gaan prima samen. Het is een feest om te zien met hoeveel zorg en aandacht de Alliantie, in samenwerking met Aalberts en de gemeente, deze arbeiderswoningen heeft verbouwd. Het ziet er prachtig uit!”

Foto artikel door Margot Brakel fotografie

Share this

Contact