Verduurzaming Bloemenbuurt afgerond

We hebben als partner een actieve rol gespeeld in het proces van het toekomstbestendig maken van de 208 monumentale woningen van de Alliantie in de Bloemenbuurt van Hilversum. Door middel van renovatiewerkzaamheden hebben zowel de gemeentelijke als de rijksmonumentale woningen gemiddeld het hoogste energielabel behaald. Deze inspanning markeert het succesvolle einde van een nauwe samenwerking tussen bewoners, de Alliantie, de gemeente Hilversum en Aalberts.

Voor een woning in de Bloemenbuurt in Hilversum houden mensen een banner vast met het logo van woningcorporatie de Alliantie.
Bekijk alle berichten

Flinke onderhoudsbeurt

Na een uitgebreide voorbereiding en twee jaar hard werken is het dan zover, de renovatiewerkzaamheden in de Bloemenbuurt zijn afgerond. De 208 woningen van de Alliantie hebben een flinke onderhoudsbeurt gehad. In samenspraak met de gemeente Hilversum, afdeling monumenten, is de oorspronkelijke uitstraling van de Gemeentelijke monumenten (gebouwd 1920-1921 in interbellum bouwstijl) teruggehaald en is de uitstraling van de Rijksmonumenten (gebouwd 1911-1912 in eclectische bouwstijl) verder versterkt.

Duurzame Isolatie voor Toekomstige Energiebesparingen

En het allerbelangrijkste, alle woningen zijn geïsoleerd en hebben gemiddeld een energielabel A gekregen. Met de aangebrachte isolatie neemt het wooncomfort toe en bespaart de bewoner op gasverbruik, waardoor de energierekening daalt. Bij de werkzaamheden is al vooruitgekeken naar de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050 waarmee de monumenten bijdragen aan een duurzame toekomst.

Rondleiding door de architect door de Bloemenbuurt in Hilversum.

Samenwerking voor monumentale renovatie

Dit was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van bewoners. Er is veel van hen gevraagd, in het bijzonder omdat de bovenverdieping alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd kon worden om recht te doen aan het monumentale karakter van de buitenzijde.

Bart Heller, wethouder van gemeente Hilversum; “Dit project in de Bloemenbuurt bewijst het maar weer: verduurzamen en renovatie van monumentale panden gaan prima samen. Het is een feest om te zien met hoeveel zorg en aandacht de Alliantie, in samenwerking met Aalberts en de gemeente, deze arbeiderswoningen heeft verbouwd. Het ziet er prachtig uit!”

Foto artikel door Margot Brakel fotografie.