Bouwen aan het betere, zónder luchtkastelen

Aalberts bestaat dit jaar 350 jaar. Daar nog eens 350 jaar aan vastplakken – graag! – kan maar op één manier: door onze verantwoordelijkheid te nemen en in balans met de aarde te bouwen voor de generaties na ons. Een eerste stap naar die balans, is dat we in 2030 twee keer zo duurzaam willen bouwen tegen gelijkblijvende kosten. We leggen je graag uit wat dat betekent, en wat we komende tijd gaan doen.

De trap- en techniekmodule wordt met een hijskraan in de woning gehesen.
Bekijk alle berichten

Pionieren, vallen, opstaan én doorpakken!

Bij Aalberts houden we van pionieren, vallen, opstaan en doorpakken. We beginnen klein, zoals met onze Doordacht EcoBouw waarmee we binnen een jaar ons eerste project willen realiseren. Is het een succes? En blijkt de oplossing herhaalbaar, opschaalbaar en betaalbaar? Dán voelt het voor ons goed, kunnen we kwaliteit garanderen en passen we innovaties en met een gerust hart toe in commerciële projecten.

We benadrukken graag hoe belangrijk betaalbaarheid is voor duurzaamheid met impact. In luchtkastelen kun je niet wonen: een geweldig innovatieve oplossing die onbetaalbaar is, staat prachtig in de etalage maar wordt niet gekocht – en maakt dus geen echte impact. Betaalbaarheid is dus essentieel.

Duurzamer bouwen binnen huidige kaders

Als sector lopen we weliswaar tegen vertragende problemen en uitdagingen aan – denk aan wetgeving die achterblijft – onze verantwoordelijkheid voor duurzamer bouwen start vandaag al. Niet pas morgen. We kunnen aan de slag met wat we vandaag weten. Hoe bouwen we zo duurzaam mogelijk binnen de bestaande regels en kaders? Wat is op dít moment het beste? We gaan het gewoon doen.

Onze ambitie en wat die betekent

Zo werken we toe naar onze doelstelling: in 2030 bouwen we twee keer zo duurzaam tegen gelijkblijvende kosten. Daarmee doelen we op alle kosten voor bouw, gebruik, onderhoud, eventuele sloop én de maatschappelijke compensatiekosten voor uitstoot. Wonen mag niet duurder worden. Gelukkig zien we veel kansen om die ambitie te realiseren. In de volgende nieuwsbrieven leggen we je uit hoe we deze ambitie waar gaan maken.

Mooie doelstelling, maar waar staan we nú?

Om makkelijker kennis en ervaringen uit te wisselen met andere bouwers en ontwikkelaars in de sector, willen we weg bij het subjectieve. Daarom zijn we een intensieve samenwerking aangegaan met Copper8. Zij gaan ons helpen onze ambitie te verwezenlijken. We zijn gestart met een nulmeting over de gehele CO2-uitstoot van onze onderneming in 2022 en 2023. Vanuit dit startpunt meten we steeds concreter en absoluter onze vooruitgang richting ‘twee keer zo duurzaam’. Vanaf 2024 documenteren we 100% van onze projecten. Een ongelofelijk interessant traject, dat ons veel inzichten oplevert die we binnenkort graag met je delen.

Heb je vragen over onze ambitie, over duurzaamheid binnen de bouw of de duurzaamheid van jouw project? Laat van je horen, want we denken graag met je mee.

bouwkeet op zonne-energie