Operaplein Amersfoort opgeleverd: ‘Van schandplek tot topplek’

Het ooit verouderde Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is getransformeerd. De oude woningen, winkels en de supermarkt hebben plaatsgemaakt voor 60 nieuwe huurappartementen, een buurtruimte en een nieuwe Hoogvliet supermarkt.

Bekijk alle berichten

'Van schandplek tot topplek'

Op woensdag 3 juli werd de oplevering van het project gevierd met alle betrokken partijen, bewoners en omwonenden. De feestelijke opening trok veel bekijks. Veel bewoners uit de wijk waren benieuwd naar de nieuwe supermarkt. De centrale hal van het appartementengebouw wordt verrijkt met een mooie oude foto van het Operaplein zo’n 45 jaar geleden. Een cadeau van Aalberts aan de nieuwe bewoners en aan de Alliantie.

Oplevering Operaplein in Amersfoort
Foto van het Operaplein ca. 45 jaar geleden

Linkerfoto vlnr: Joan van der Burgt, Cor Broekhuizen, Riny Kouwer, Willem Jan Stegeman, Edwin de Maa, Katja Klaver en Noortje van der Have.

Goede samenwerking

Het Operaplein was echt toe aan vernieuwing. De oude winkels, woningen en speeltoestellen zijn gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Het is prachtig dat het Trefpunt Operahuis, begonnen als klein bewonersinitiatief in een winkelpandje op het oude Operaplein, een mooie nieuwe centrale plek krijgt in dit gebouw. Een openbare plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een kopje koffie, vragen kunnen stellen of deel kunnen nemen aan activiteiten voor en door buurtbewoners. Ook de inrichting van de openbare ruimte is vernieuwd. Het AD kopte eerder al: ‘Van schandvlek naar topplek’. Die topplek, die kwam tot stand dankzij de goede samenwerking van Blauwhoed, Steenhuis Bukman Architecten, de Alliantie Ontwikkeling, de Gemeente Amersfoort en Aalberts.

Flink in gezet op duurzaamheid

‘We hebben flink ingezet op duurzaamheid,’ vertelt Cor Broekhuizen, directeur bij Aalberts. ‘Onder andere met hoogwaardige isolatie. Dat geeft comfort en het bespaart energie. Dankzij een collectieve luchtwarmtepomp kunnen bewoners de temperatuur van hun woning regelen via vloerverwarming- én koeling. Ook is een groene daktuin aangelegd die niet alleen fungeert als waterbuffer maar ook hittestress voorkomt en de biodiversiteit stimuleert. De appartementen zijn voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning op basis van CO2. Bovendien is elk appartement voorzien van 2 eigen PV-panelen. De woningen zijn zelfs zo energiezuinig dat er in het voorjaar al een overschot was aan zonne-energie.’

Een mooie maar ook uitdagende klus

‘Een bouwplaats – waar gesloopt, geheid én gebouwd moet worden – middenin een levendige en drukke woonwijk brengt logistieke uitdagingen met zich mee. Door het relatief kleine oppervlak van de toren en het vele kraanwerk moesten onze uitvoerders creatief zijn om alles veilig en soepel te laten verlopen. En toch… Dankzij de inzet, creativiteit en kunde van de mensen op de bouw konden we 5 maanden eerder opleveren dan vooraf bedacht. We zijn dan ook trots op dit mooie eindresultaat!’

 

Operaplein weer het gezond kloppend hart van de wijk

‘Er zijn huurappartementen in verschillende prijscategorieën,’ licht Joan van der Burgt, directeur de Alliantie regio Amersfoort toe. ‘De sociale huurappartementen zijn tweekamerappartementen en de middeldure huurappartementen zijn driekamerappartementen. Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt is ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen en een groene inrichting. Wethouder Willem Jan Stegeman: ‘Het Operaplein is met de nieuwe inrichting een aantrekkelijke plek geworden. Een plek waar mensen naartoe gaan voor boodschappen, en die buurtbewoners uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Door de opknapbeurt is het Operaplein weer het gezond kloppend hart van de wijk.’

Moderne supermarkt

Een volwaardige, duurzame en toekomstbestendige supermarkt maakt onderdeel uit van het nieuwe Operaplein. ‘We zijn ontzettend blij dat we na jaren van afwezigheid de wijk nu een ruime en moderne supermarkt kunnen bieden. En naast voordelig boodschappen doen, is het nu ook een aangename plek om elkaar te ontmoeten. Ook dat is duurzaamheid voor Hoogvliet,’ aldus Riny Kouwer.

Amersfoort Vernieuwt

Operaplein is de laatste ontwikkeling van Amersfoort Vernieuwt in Schuilenburg. In het programma Amersfoort Vernieuwt werken gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Een gevarieerder woningaanbod bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.