Oplevering Klooster Monnikenberg

Een mooie mijlpaal: de oplevering van Klooster Monnikenberg! Daarmee komt er een einde aan de grote renovatie, verbouwing en herbestemming van het oude Klooster Stad Gods in Hilversum. Vrijdag 3 november ontvingen Bram Kok en Martijn Achterbergh van Thuismakers uit handen van Patrick Peet, directeur renovatie bij Aalberts, de sleutelbossen met kilo’s sleutels van het pand.

Bekijk alle berichten

Van klooster naar sfeervol huis

In opdracht van Thuismakers, voor Wonen bij September, verbouwden en renoveerden we het voormalig klooster tot twee gemeenschappelijke woonhuizen en 46 zorgappartementen. Hierbij zijn onder andere drie liftschachten, twee slaapvleugels, gemeenschappelijke leefruimtes en transparante gangzones toegevoegd aan het gebouw. Ook de rieten kap is vakkundig vervangen en aan de noordkant van het gebouw is een moderne vliesgevel met glas gerealiseerd. Originele elementen in het pand zijn zoveel mogelijk intact gelaten en gerestaureerd.

Bram Kok, Thuismakers: ‘Aalberts heeft de monumentale onderdelen van het klooster vakkundig hersteld. Het pand ziet er nu als nieuw uit, maar ademt nog steeds geschiedenis. Met enkele nieuwe toevoegingen is het pand geschikt gemaakt voor de doelgroep van Wonen bij September: ouderen met dementie.’ De komende weken zal er intensief gewerkt worden om de villa te transformeren tot een warm en sfeervol woonhuis. Na de jaarwisseling staat de verhuizing van de eerste bewoners gepland.

Stukje geschiedenis Klooster Monnikenberg

Het klooster huist in de voormalige villa Monnikenberg, gebouwd in 1900. Het gebouw was vanaf 1946 in gebruik als klooster door de zusters Augustinessen van Sint Monica en staat sindsdien bekend als ‘de Stad Gods’. In de jaren 1953 tot 1955 volgde een ingrijpende verbouwing en forse uitbreiding van de inmiddels vervallen villa, met onder meer een kapel met toren.

In 1958-1959 en 1967 werd het gebouw aan de noordwestzijde uitgebreid met twee vleugels: de moedersvleugel en de zustersvleugel. In de moedersvleugel werden moeders van grote gezinnen gehuisvest. Zij konden daar tijdelijk uitrusten, en dat was soms hard nodig in die tijd. Sinds 2014 stond het pand leeg. Gelukkig wordt dit prachtige pand nu opnieuw in gebruik genomen.

Klooster Monnikenberg is opgeleverd. Het gebouw staat er prachtig bij, midden in het bos.

‘We zijn zeer tevreden met de kwaliteit die Aalberts heeft geleverd, vooral gezien de uitdagende tijd en het complexe karakter van het project.’

Bram Kok, junior projectontwikkelaar Thuismakers