Buro Lou blaast oude politiekantoor nieuw leven in

Eind 2019 is door Aalberts & Did het oude politiekantoor in Bilthoven aangekocht om te ontwikkelen tot een woningbouwlocatie. Sinds de zomer van 2020 verzorgt Stichting LOU (Leegstand Oplossers Utrecht) het leegstandbeheer van het kantoor.

Het tijdelijke gebouw van Buro Lou.
Bekijk alle berichten

Onder de naam Buro Lou trokken ruim 55 lokale ondernemers en kunstenaars in het pand om een ontmoetingsplek te creëren voor alle inwoners van De Bilt en Bilthoven. Door Corona liet de feestelijke opening even op zich wachten, maar sinds zaterdag 9 oktober 2021 is Buro Lou ‘officieel’ open voor tijdelijk gebruik.

‘Spannend’ initiatief

De feestelijke handeling bestond uit het planten van bloembollen door Simon van Dommelen van LOU, Carlijn Buts van Aalberts & Did en wethouder Dolf Smolenaers van de gemeente De Bilt. In de toespraken viel verschillende keren het woord ‘spannend’. Spannend of dit initiatief zou landen in Bilthoven. Of er voldoende gebruikers voor het gebouw te vinden waren. En spannend voor de gemeente om het tijdelijk gebruik op de juiste wijze te vergunnen. Inmiddels groeit en bloeit Buro Lou en is iedere vierkante meter in gebruik. Zo komt een verlaten plek weer tot leven en wordt er waarde toegekend aan een gebied dat wacht op ontwikkeling.

Een van de belangrijke pijlers van LOU projecten is het ondersteunen van lokale initiatieven en buurtprojecten.

Alle gebruikers zetten zich in om iets te betekenen voor omwonenden. In ruil hiervoor maken zij gebruik van een betaalbare werkruimte. Buro Lou is hierdoor ontpopt tot een bruisende plek, voor en door bewoners. Door COVID-19 moesten evenementen en buurtinitiatieven voorlopig wachten, maar daar komt snel verandering in.

Multifunctioneel programma

Er is bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente een ontheffing gerealiseerd voor kleinschalige tijdelijke horeca en een micro-bakkerij. Ook mogen een aantal enthousiaste ‘bewoners’ hun geluk beproeven met een yoga en meditatie studio onder de naam “Bij Lou”. Verder huisvest het pand onder andere een fietsenmaker, kunstenaars, een keramiek-studio, diverse coaches, websiteontwerpers en een muziekschool.

In de oude ME-Loods op het achter terrein organiseert Stichting Watdajel een cultureel ontmoetingscentrum. Met ruimte voor besloten evenementen, workshops, vergaderingen en een buurt-bioscoop. Buro Lou werkt samen met de diverse buurtverenigingen en wijkraad de Leijen en zet samen met hen buurtinitiatieven op zoals insectenhotels, hondenpoep bordjes, een buurttuin en een educatief project rondom een circulaire kippenren.

Het terrein rond Buro Lou in Bilthoven.

Meer informatie

Meer informatie over Buro Lou en de activiteiten die de organisatie organiseert vind je op de website www.burolou.nl en via Instagram en Facebook.

De Raad heeft op 30 september de ruimtelijke randvoorwaarden voor het nieuwbouwplan vastgesteld. Hierdoor gaat de ontwikkeling naar een volgende fase. De ruimtelijke randvoorwaarden vormen de basis voor het verdere ontwerp van de toekomstige gebouwen.