Start bouw Operaplein Amersfoort

De langverwachte bouw van het Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is officieel van start gegaan. De voormalige woningen, winkels en supermarkt maken plaats voor een modern nieuw complex met zestig huurwoningen, een buurtruimte en een splinternieuwe Hoogvliet supermarkt.

De officiële handeling onder toeziend oog van Astrid Janssen, wethouder gemeente Amersfoort, Joan van der Burgt en Jan van Barneveld van de Alliantie, Riny Kouwer, directeur van Hoogvliet Beheer, en Cor Broekhuizen, directeur van Aalberts.
Bekijk alle berichten

Feestelijke start met officiële handeling

De feestelijke start werd ingeluid door de officiële handeling op 8 februari. Onder toeziend oog van Astrid Janssen, wethouder gemeente Amersfoort, Joan van der Burgt en Jan van Barneveld van de Alliantie, Riny Kouwer, directeur van Hoogvliet Beheer, en Cor Broekhuizen, directeur van Aalberts, werd de eerste kolom op zijn plek geplaatst op de bouwplaats.

Nieuwe voorzieningen op het Operaplein

“Het Operaplein was toe aan vernieuwing,” vertelt wethouder Astrid Janssen enthousiast. “De oude winkels en speeltoestellen maken plaats voor een gloednieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Hierbij wordt ook de openbare ruimte van het Operaplein volledig vernieuwd.”

In nauwe samenwerking met Blauwhoed en Steenhuis Bukman Architecten heeft de Alliantie Ontwikkeling b.v. dit project ontwikkeld, waarbij Aalberts verantwoordelijk is voor de bouw.

Diversiteit in huurappartementen

De huurappartementen zullen verschillende prijscategorieën bevatten, legt Joan van der Burgt uit. “Er worden tweekamerappartementen aangeboden in de sociale huurcategorie en driekamerappartementen in de middeldure huurcategorie.”

Herinrichting van het Operaplein tot een aantrekkelijke en leefbare plek waar buurtbewoners graag samenkomen.

Astrid Janssen, wethouder gemeente Amersfoort, Joan van der Burgt en Jan van Barneveld van de Alliantie, Riny Kouwer, directeur van Hoogvliet Beheer, en Cor Broekhuizen, directeur van Aalberts na de officiële handeling.
Astrid Janssen, wethouder gemeente Amersfoort, Joan van der Burgt en Jan van Barneveld van de Alliantie, Riny Kouwer, directeur van Hoogvliet Beheer, en Cor Broekhuizen, directeur van Aalberts tijdens de officiële handeling.

Naast de nieuwe appartementen en supermarkt zal het Operaplein opnieuw worden ingericht en worden voorzien van ongeveer honderd parkeerplaatsen en een groene omgeving. Wethouder Astrid Janssen benadrukt: "Het Operaplein blijft het kloppende hart van de wijk, zelfs na de vernieuwing. Het wordt een aantrekkelijke en leefbare plek waar buurtbewoners graag samenkomen voor hun dagelijkse boodschappen en om te wonen. Een plek om te ontmoeten en te genieten."

Duurzaamheid als prioriteit

Duurzaamheid staat centraal in het project. “Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd,” verklaart Cor Broekhuizen. “Voor de verwarming en koeling van de woningen wordt gebruik gemaakt van een duurzaam collectief energiesysteem met warmtepompen gekoppeld aan Dry Coolers als energiebron, waarbij warmte en kou uit de lucht worden onttrokken. Hierdoor is het systeem 100% gasloos. Bovendien zal het hele dak bedekt worden met zonnepanelen, waarvan de opbrengst zoveel mogelijk naar de bewoners gaat. Het project omvat ook maatregelen voor een groene daktuin en voorzieningen voor waterberging, die bijdragen aan duurzaamheid en biodiversiteit.”

Oplevering gepland voor 2024

Als alles volgens planning verloopt, staat de oplevering gepland voor het vierde kwartaal van 2024. Het Operaplein zal dan een modern en duurzaam plein zijn dat bijdraagt aan de levendige wijk Schuilenburg in Amersfoort.