Voortgang Operaplein Amersfoort

Het Operaplein in Amersfoort was toe aan vernieuwing. Daarom maken de oude winkels en speeltoestellen plaats voor een gloednieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Ook de openbare ruimte van het Operaplein wordt volledig vernieuwd. De bouw, die schiet aardig op! Bekijk onderaan dit bericht de dronebeelden die collega Arthur afgelopen week voor ons maakte.

Bekijk alle berichten

Aantrekkelijke leefbare plek

Het project is een initiatief van de gemeente Amersfoort en woningcorporatie de Alliantie. Steenhuis Bukman Architecten zorgde voor het ontwerp en Aalberts is verantwoordelijk voor het ontwerpmanagement en de realisatie. Naast de nieuwe appartementen en supermarkt zal het Operaplein opnieuw worden ingericht en worden voorzien van ongeveer honderd parkeerplaatsen en een groene omgeving. Wethouder Astrid Janssen benadrukt: “Het Operaplein blijft het kloppende hart van de wijk, zelfs na de vernieuwing. Het wordt een aantrekkelijke en leefbare plek waar buurtbewoners graag samenkomen voor hun dagelijkse boodschappen en om te wonen. Een plek om te ontmoeten en te genieten.”

Duurzaamheid centraal

Duurzaamheid staat centraal in het project. “Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd,” vertelt Cor Broekhuizen, directeur bij Aalberts. “Voor de verwarming en koeling van de woningen wordt gebruik gemaakt van een duurzaam collectief energiesysteem met warmtepompen gekoppeld aan Dry Coolers als energiebron, waarbij warmte en kou uit de lucht worden onttrokken. Hierdoor is het systeem 100% gasloos. Bovendien zal het hele dak bedekt worden met zonnepanelen, waarvan de opbrengst zoveel mogelijk naar de bewoners gaat. “ De aanleg van een groene daktuin en voorzieningen voor waterberging zorgen verder voor een positieve biodiversiteit. Dit zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen.

Bouwkeet op zonnekracht

Leuk om te weten: Onze bouwkeet is uitgerust met een groot grid PV-panelen. Hierdoor draait de keet volledig op zonne-energie, en is niet alleen wát we bouwen CO2-bewust, maar ook de manier waaróp we dat doen.

Planning

Eind 2022 is het plein gesloopt en is daarna startte de bouw van het project. We zijn inmiddels een jaar verder en het gaat hard! Inmiddels staat het casco en wordt de laatste hand aan de gevel gelegd. De lift is geplaatst, de badkamers van de woningen betegeld en er is zelfs al een start gemaakt met de aanleg van de groene daktuin. Ook de NUTS is begonnen met de aansluitingen voor water en elektra. Als alles volgens planning verloopt vindt de oplevering plaats in het vierde kwartaal van 2024. Het Operaplein is dan wederom het kloppende hart van de wijk, maar dan in een modern en toekomstbestendig jasje.

bouwkeet op zonne-energie