Bloemenbuurt | Hilversum

In opdracht van woningcorporatie de Alliantie hebben wij 208 woningen in de Hilversumse Bloemenbuurt toekomstbestendig gemaakt. Hiervoor hebben we groot onderhoud gecombineerd met het verduurzamen van de woningen. Een bijzonder en mooi project omdat de woningen (rijks)monumenten zijn en de eerste huizen stammen uit 1912!

208

woningen

100+

jaar oud

2023

oplevering

Bekijk alle projecten

Ingrijpende operatie

Alle woningen zijn geïsoleerd. Hierdoor is het wooncomfort verbeterd. En besparen de bewoners op hun gasverbruik, waardoor de energierekening daalt. De bovenverdieping kon alleen vanaf de binnenkant geïsoleerd worden. Dat was ingrijpend voor de bewoners.

Verduurzamen bij Els
Ook bij Els is er onder andere geïsoleerd, zijn ramen en kozijnen vervangen en is een nieuwe cv-ketel geplaatst. Dat was best een operatie. Zij vertelt: “Een pluim voor de man die zo snel de cv-ketel heeft geregeld. De voegers die zo netjes werkten. De mannen die in de stromende regen kozijnen en dakkapellen hebben geplaatst. Hulde voor de persoon die zo lang onder de vloer heeft gelegen om een elektrakabel aan te leggen voor het elektrisch koken. En petje af voor het harde werken op zolder met die enorme hitte.”

'Het maakt me trots dat wanneer ik hier door de wijk loop de mensen me nog steeds herkennen en gedag zeggen. En dat ze tevreden zijn met het resultaat.'

Remko Versluis, voorman bij Aalberts

Naast de voordeur van een woning in de Bloemenbuurt in Hilversum hangt een monumentenschildje aan de gevel.

Monumentale wijk weer klaar voor de toekomst
Vanuit een advies- en bouwteamtraject hebben we een plan uitgewerkt voor een grote verduurzamingssprong naar label A. Een uitdagend plan omdat werkzaamheden aan de binnenkant van de woning uitgevoerd moesten worden. En dat vraagt wat van de bewoners. Onze eigen woonconsulent was de spil in de relatie met de bewoners. Ze speelde samen met het uitvoeringsteam een belangrijke rol bij het ophalen van de 70% participatie, en fungeerde als de schakel tussen de bewoners, het projectteam en de Alliantie.

Huurderswensen in kaart
Voor we gestart zijn met de werkzaamheden hebben we onderzoek gedaan naar zowel de huurderswensen als de monumentale eigenschappen van de woningen. Zo zijn we gekomen tot een maatregelenpakket waarbij zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen werden behouden of teruggebracht.

‘Teamwork makes the dream work’
We zijn trots op het resultaat: een duurzame en toekomstbestendige woningvoorraad van de Alliantie in de Bloemenbuurt. En voor de huurders een verbetering van hun wooncomfort én een verlaging van hun energieverbruik. Een resultaat dat we alleen konden bereiken door de gezamenlijke inspanning van zowel de Alliantie, als de bewoners, het projectteam en alle werklieden. Een mooi voorbeeld van ’teamwork makes the dream work’!

Thuis in de Bloemenbuurt
Leuk om te weten: in de Bloemenbuurt zijn we niet onbekend. Onder de naam ‘Thuis in de Bloemenbuurt‘ hebben wij eerder in zeven jaar tijd ruim 500 woningen voor woningcorporatie Dudok Wonen grondig gerenoveerd!