OLVG | Amsterdam

Vanuit OLVG locatie West kregen wij de vraag de toegang compleet te vernieuwen. De nieuwe entree moest patiëntvriendelijk, open en uitnodigend zijn. Een mooie maar uitdagende klus. Niet alleen vanwege de ligging aan een drukke doorgaande weg én een trambaan, maar vooral omdat de entree tijdens de werkzaamheden toegankelijk moest blijven voor medewerkers, patiënten en bezoekers.

5

bouwfases

3.000

medewerkers

590.000

bezoekers

Bekijk alle projecten

Werken in een operationeel ziekenhuis

“Gewoon” doorgaan
Verbouwen in een ziekenhuis waar volop gewerkt vraagt om extra voorbereiding. De centrale entree van het OLVG is het hart van het ziekenhuis. Jaarlijks bezoeken zo’n 590.000 mensen het ziekenhuis en zijn ruim 3.000 medewerkers dagelijks bezig met het in goede banen leiden van het ziekenhuis. Niet zo gek dus, dat veiligheid een heel belangrijk thema was binnen dit project. In samenspraak met het OLVG en de gemeente stelden we een BLVC-plan op. Vooraf is goed nagedacht over het borgen van de veiligheid van zowel personeel en bezoekers, als van onze eigen mensen. De verbouwwerkzaamheden deelden we op in vijf bouwfases. Ook werden alle werkzaamheden vroegtijdig afgestemd met het ziekenhuis, zodat zorgwerkzaamheden ongestoord konden doorgaan.

Licht en modern
We zijn gestart met het afbreken van de hellingbaan, waarbij de ingang operationeel bleef. Vervolgens zijn de linker- en de rechterkant om en om aangepakt. De oude gevel is verwijderd en de nieuwe inrichting opgebouwd. In het hart van de entree stond een oude lift die gesloopt moest worden. De lift werd ingepakt in een “tent” die vervolgens vacuüm gezogen is, zo konden we voorkomen dat het bouwstof door omliggende gebieden in het ziekenhuis zou dwarrelen. Ook zijn er zijn ruime trappen, een glazen gevel en twee nieuwe, grote liften geplaatst. Het resultaat: een schitterende toegankelijke en moderne entree die licht en open aanvoelt.

Vast bouwpartner
Wij zijn geen onbekenden in het OLVG. Als vaste bouwpartner hebben wij sinds 2015 al meer dan 20 projecten voor het ziekenhuis mogen uitvoeren. Zo leverden we voor de locatie in Oost onder meer een gipskamer op. Aan de centrale lichtstraat, dé route voor alle patiënten en bezoekers, realiseerden wij nieuwe bloedpoli’s en gaven we het personeelsrestaurant een metamorfose. Ook in deze situaties bleef het ziekenhuis volledig operationeel.

‘Ik kan de samenwerkingen met Aalberts vatten in twee woorden: vakkundigheid en vertrouwen.’

Chris Bakker, hoofd projectmanagement Vastgoed OLVG