Voormalig klooster 't Stad Gods in Hilversum staat in de steigers.

’t Klooster | Hilversum

Werken aan zo’n mooi project als ‘de Stad Gods’, dat is een cadeautje! Dit prachtige monumentale pand uit 1900, midden in het bos, krijgt na jaren leegstand een nieuwe bestemming. Wij verbouwen en renoveren het voormalig klooster tot een fijne woonomgeving voor mensen met dementie. Op deze manier vormt het klooster straks opnieuw een veilig thuis voor een kwetsbare doelgroep.

46

appartementen

2

woonhuizen

123+

jaar oud

Bekijk alle projecten

Een veilig thuis voor een kwetsbare doelgroep

Het klooster huist in de voormalige villa Monnikenberg, gebouwd in 1900. Het gebouw was vanaf 1946 in gebruik als klooster door de zusters Augustinessen van Sint Monica en staat sindsdien bekend als ‘de Stad Gods’. In de jaren 1953 tot 1955 volgde een ingrijpende verbouwing en forse uitbreiding van de inmiddels vervallen villa, met onder meer een kapel met toren. In 1958-1959 en 1967 werd het gebouw aan de noordwestzijde uitgebreid met twee vleugels: de moedersvleugel en de zustersvleugel. In de moedersvleugel werden moeders van grote gezinnen gehuisvest. Zij konden daar tijdelijk uitrusten, en dat was soms hard nodig in die tijd. Sinds 2014 staat het pand leeg.

Twee gemeenschappelijke woonhuizen, 46 zorgappartementen en een moderne vliesgevel
In opdracht van Thuismakers, voor Wonen bij September, verbouwen en renoveren we het voormalig klooster tot twee gemeenschappelijke woonhuizen en 46 zorgappartementen. Om dit te bewerkstelligen hebben we het hele pand grondig verbouwd en gerenoveerd. Zo hebben we onder andere drie liftschachten, twee slaapvleugels, gemeenschappelijke leefruimtes en transparante gangzones toegevoegd aan het gebouw. De rieten kap is vakkundig vervangen en aan de noordkant van het gebouw is een moderne vliesgevel met glas gerealiseerd. Originele elementen in het pand zijn zoveel mogelijk intact gelaten en gerestaureerd. Een schitterende klus voor onze timmerlieden die hier ouderwets vakmanschap mochten laten zien.

Licht en ruimte 
Het ontwerp van de transformatie is afkomstig van ARCOM architectuur. Met hun ontwerp hebben zij licht en ruimte toegevoegd, zonder de integriteit van het monumentale pand te verstoren.

In november 2023 hebben we het pand opgeleverd aan Thuismakers. Begin 2024 zullen de eerste bewoners van Wonen bij September hun intrek nemen.

'Aalberts heeft de monumentale onderdelen van het klooster vakkundig hersteld. Het pand ziet er als nieuw uit, maar ademt geschiedenis. Door nieuwe delen toe te voegen is het geschikt gemaakt voor ouderen met dementie. We zijn erg tevreden met de kwaliteit die Aalberts geleverd heeft.'

Bram Kok, projectontwikkelaar bij Thuismakers